Een wasdroger is een elektrisch apparaat dat, zoals de naam al doet vermoeden, wordt gebruikt om wasgoed te drogen. Het wasgoed dat eerder in een aparte wasmachine was gereinigd, wordt, afhankelijk van het gekozen programma, geheel of grotendeels met warme lucht in de droger gedroogd. Net als een wasmachine is ook de wasdroger uitgerust met een trommel. De wasdroger leidt de lucht in de trommel met het vochtige wasgoed. Afhankelijk van hoe de droger werkt, warme of koude lucht. De hete lucht verwijdert vocht uit het wasgoed en wordt vervolgens afgezogen.

Koude lucht daarentegen kan maar een klein beetje vocht opnemen, waardoor de resterende vloeistof condenseert en opgevangen kan worden in een lekbak. Afvoerluchtdrogers, condensdrogers en warmtepompdrogers onderscheiden zich qua gebruikswijze van elkaar. Het verschil in energieverbruik ontstaat door de verschillende bedrijfsmodi. Er zijn nog andere verschillen met betrekking tot het vrijkomen van vocht dat de droger opneemt uit het wasgoed.

Droogtrommels

Droogtrommels zijn bijzonder geschikt voor mensen die geen andere mogelijkheid hebben om wasgoed te drogen. Overvolle waslijnen in het appartement zijn een doorn in het oog en als je niet regelmatig ventileert, kan het vocht in de lucht al snel leiden tot schimmelgroei. Als u een tuin, balkon of wasruimte of wasvloer heeft, hoeft u zich daar geen of weinig zorgen over te maken. Bij mooi weer kan de was buiten drogen en bij regen wordt het in de kelder of op de vloer gehangen.

Niet alle mensen hebben echter deze optie en een wasdroger is voor hen een goede service. Maar ook als er voldoende faciliteiten aanwezig zijn om de was te drogen, kan een wasdroger een nuttige aanvulling zijn in het huishouden. Als het snel moet, is de was in korte tijd droog. De prijs van de droogtrommel hangt meestal af van het type en de energie-effici├źntie van het apparaat.

Ook de uitrusting en grootte spelen een rol. Een was-droogcombinatie voor een meergezinshuishouden is duurder dan de mini-wasmachine voor een eenpersoonshuishouden. De duurste zijn energiezuinige warmtepompdrogers.

Voor deze apparaten moet de ge├»nteresseerde een prijs berekenen in het midden tot hoge driecijferige bereik. Condensdrogers en luchtafvoerdrogers zijn verkrijgbaar voor een lage tot midden driecijferige prijs. De prijs alleen moet echter altijd voorzichtig worden behandeld – de respectieve details van de afzonderlijke machines moeten worden vergeleken. Een goedkope wasdroger kopen kun je het beste bij een witgoedoutlet.