Er zijn veel mythes over het wonder van de bevalling. Vooral jonge vrouwen, die deze ervaring voor de eerste keer hebben, weten vaak niet precies hoe ze de start van het grote evenement precies kunnen bepalen. Van zwangere vrouwen die de eerste weeën als een maagklachten beschouwen, tot vrouwen die bijzonder gevoelig zijn voor pijn en bang zijn voor vroeggeboorte bij de minste weerstand. Vrijwel alles wat je maar kunt bedenken is vertegenwoordigd in de grote groep aanstaande moeders. Tot welke groep mensen je ook behoort, uitgebreide informatie vooraf zal zeker nuttig zijn. Niets is immers zo irritant en beangstigend als onzekerheid. Daarom willen we in dit bericht wijzen op enkele van de belangrijkste indicatoren van een aanstaande geboorte. Als deze zich voordoen, moet u idealiter onmiddellijk naar het ziekenhuis gaan.

Hoe betrouwbaar is de uitgerekende datum en welke factoren zijn eigenlijk verantwoordelijk voor de bevalling?

Het is begrijpelijk dat een vooraf bepaalde dag de voorbereiding gemakkelijker maakt en een groot deel van de druk wegneemt die ongeduldig wachten kan veroorzaken voor de getroffenen. De ervaring bevestigt echter dat dit slechts een richtlijn is en dat met vier procent slechts een klein deel van alle pasgeborenen op deze dag wordt geboren. Als aanstaande moeder kunt u de door de arts berekende afspraak gebruiken als oriëntatiehulpmiddel om u mentaal en fysiek voor te bereiden op de komende veranderingen en om alles klaar te hebben voor de komst van uw kind. Als uw kind een van ongeveer tweederde van alle nieuwe mensen op aarde is, moet u voorbereid zijn op een geboorte die ongeveer tien dagen voor of na de geplande datum zal plaatsvinden. Een reden voor de relatieve onbetrouwbaarheid van de berekening van een vaste datum is te vinden in het feit dat de feitelijke triggers voor een geboorte tot op heden slechts in beperkte mate bekend zijn. Het is daarom des te belangrijker om te focussen op de onderstaande indicatoren.

Je buik zakt – eerste tekenen van de naderende geboorte

Een onmiskenbaar teken dat de tijd zal komen, is wanneer je je maag laat zakken. Concreet betekent dit dat het hoofd van uw baby zich nu in het bekkengebied bevindt. Dit proces gaat meestal gepaard met weeën, in vakjargon bekend als pre-weeën, en lichte pijn in de buik en rug. Aangezien dit een teken is dat zich een paar weken voor de bevalling voordoet, heb je nog genoeg tijd om je voor te bereiden op de eigenlijke gebeurtenis. Als aanstaande moeder heeft het laten zakken van de maag ook als voordeel dat je weer diep kunt ademen. In deze laatste fase voor de geboorte moet u echter ook vaker naar het toilet gaan, omdat de verplaatsing van uw kind leidt tot een verhoogde druk op de blaas. Aangezien dit stadium van de zwangerschap voor elke vrouw anders is, is een vaginaal onderzoek de moeite waard, waarmee uw arts precies kan bepalen wanneer u een verlaging van de buik kunt verwachten.

Slijmprop en vruchtzak – belangrijke elementen bij het induceren van de geboorte

De slijmprop vormt zich aan het begin van de zwangerschap. Het werkt als een bescherming van de gevoelige baarmoeder tegen ziektekiemen van buitenaf. Als dit oplost, kan dit een teken zijn van de komende weeën. Er zijn echter ook tal van afwijkingen van de regel hier. Dit komt omdat sommige vrouwen dit essentiële beschermende schild enkele weken voor de acute fase van de bevalling verliezen. Als u dit overkomt, dient u zich te onthouden van het bezoeken van openbare voorzieningen zoals de sauna en het zwembad, omdat het besmettingsgevaar hier te groot is. De zogenaamde blaasruptuur is op zijn beurt een duidelijke indicatie dat de bevalling op handen is. Hoewel het nog steeds tot 18 uur kan duren voordat de bevalling begint, moet u op veilig spelen, d.w.z. zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gaan. In sommige gevallen barst de vruchtzak pas na het begin van de bevalling. De tuit is een heldere vloeistof die vaak groen van kleur is. Dit volgt meestal nadat het baarmoederhalskanaal is verwijd en de bewegingen van uw kind aanzienlijk zijn afgenomen.

Oefenweeën, pijnstilling en geboortepijn – soorten arbeid eenvoudig uitgelegd

Als u uw eerste kind verwacht, kan dat beruchte krampachtige trekken in uw maag en rug u gemakkelijk op een dwaalspoor brengen. Want wat algemeen bekend staat als arbeid vindt niet alleen plaats aan het begin van de geboortefase, maar kan weken van tevoren worden uitgedrukt in zogenaamde oefenpijnen. Zoals de naam al doet vermoeden, dienen deze om de baarmoeder voor te bereiden op het grote evenement. Als uw buik en uw kind langzaam naar het bekkengebied bewegen, zijn de zogenaamde zinkpijnen hiervoor verantwoordelijk. Ernstige weeën daarentegen, die de geboorte inluiden, kunnen niet meer worden verlicht door effectieve maatregelen zoals ontspannende baden. Afgezien van de krampachtige pijn in rug en buik, maakt een moeilijk te verklaren onrust het voor veel vrouwen onmogelijk om in slaap te vallen. Arbeidscontracties lijken in het begin vaak op inspanningscontracties, omdat ze met langere tussenpozen voorkomen. Na verloop van tijd nemen deze echter af tot vijf tot zeven minuten. Bovendien wordt de pijn sterker en kan in de laatste fase tot 60 seconden per contractie aanhouden.

Dus het komt nu echt, of laten we het anders zeggen, als de complete babykamer nog niet op orde is, dan is het nu te laat.