Als een dierbare van je overlijdt, is dat natuurlijk een ontzettend vervelend moment. Dat is logisch, maar het is van belang dat je na het proces van het rouwen zorgt dat alle zaken die komen kijken bij een overlijden worden geregeld. Hierbij kun je aan verschillende dingen denken. Natuurlijk is het per geval verschillend wat er allemaal geregeld moet worden, maar in de meeste gevallen is er sprake van een erfenis. Het kan erg lastig zijn om in deze moeilijke tijd het overzicht te bewaren en rekening te houden met alles wat hierbij komt kijken.

Geld erven

Het is van belang dat je op een verstandige manier omgaat met het ontvangen van een erfenis. Als je dit niet doet, kan het je nog de nodige problemen opleveren. Het is daarom verstandig om eerst eens goed uit te zoeken wat je allemaal moet regelen wanneer je in de positie bent om een erfenis in ontvangst te nemen. Hier komt namelijk meer bij kijken dan je denkt. Allereerst is het een goed idee om eens in het testament van de overledene te kijken. In de meeste gevallen erven mensen geld van een van hun ouders, maar het is ook mogelijk dat iemand anders je een deel van zijn of aar vermogen nalaat.

De kans is groot dat jij niet de enige bent die in het testament van een overledene genoemd staat waardoor jij niet in je eentje recht hebt op zijn of haar volledige vermogen. Het is daarom verstandig om eerst eens samen met een notaris te kijken naar het testament om er achter te komen over hoeveel mensen de erfenis verdeeld zal worden. Dit soort zaken wil je natuurlijk direct duidelijk hebben zodat je weet waar je aan toe bent. Het is immers niet fijn om te verwachten dat je iemands volledige vermogen in je bezit krijgt om er vervolgens achter te komen dat dit verdeeld zal worden over meerdere mensen.

Erfbelasting betalen

In Nederland moet je over veel zaken belasting betalen, zo ook over het geld wat je erft. De erfbelasting is even hoog als de schenkbelasting en daarom heeft het ook geen zin om voor het overlijden van een dierbare al zijn of haar bezittingen op jouw naam te laten zetten. In het verleden zijn er veel ouders geweest die hebben getracht om een dergelijke constructie op te zetten, maar uiteindelijk is het belastingsysteem zo aangepast dat dit niet meer mogelijk is. Daarom is het voor iedereen die geld erft noodzakelijk om aangifte erfbelasting te doen.

Een conflict over de erfenis

Het komt wel eens voor dat de nabestaanden een conflict krijgen over de erfenis. Dit gaat meestal over de verdeling van het geld of vermogen van de overledene. Daarom is het sowieso van belang om je testament zo duidelijk mogelijk te formuleren zodat je zeker weet dat je nabestaanden niet in dit soort ruzies terecht komen. Als je een conflict hebt met andere nabestaanden, is het vaak prettig om bijgestaan te worden door een erfrecht advocaat.