Het ontruimen van een huis kan een zware taak zijn, vooral als het gaat om het huis van een dierbare die is overleden of verhuisd naar een verzorgingshuis. Deze gebeurtenis kan een emotioneel beladen ervaring zijn, waardoor het een lastig moment is om beslissingen te nemen over wat te bewaren en wat weg te gooien. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn om de inboedel van het huis als betaalmiddel in te zetten. Het ontruimen van een huis gebeurt vaak bij mensen op leeftijd, maar kan ook in andere specifieke gevallen een goede oplossing zijn. In dit artikel kun je meer te weten komen over het ontruimen van een huis.

Gespecialiseerde bedrijven kunnen jou helpen

Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het ontruimen van huizen, ook wel bekend als woningontruimingsbedrijven. Deze bedrijven verhuizen de inboedel en laten het huis schoon en leeg achter. In sommige gevallen bieden ze ook een ruilhandel aan, waarbij ze de inboedel van het huis overnemen in ruil voor het ontruimen van het huis. Zo heb je geen zorgen meer om alle spullen en ben je geen kosten kwijt voor het leeghalen van het huis. Deze opzet kan ideaal zijn voor mensen die bijvoorbeeld te maken hebben met een inboedel van overleden dierbaren, die ze niet willen gebruiken.

Wie bepaalt de waarde van de inboedel?

De waarde van de inboedel wordt vaak bepaald door het woningontruimingsbedrijf en kan afhangen van verschillende factoren. Zo speelt de kwaliteit van de inboedel een grote rol, maar ook de hoeveelheid werk die nodig is om het volledige huis te ontruimen. Het bedrijf zal daarom een taxatie uitvoeren en een bod doen op de inboedel. Als de eigenaar van het huis akkoord gaat met het uitgebrachte bod, dan zal het bedrijf de inboedel overnemen en het huis volledig ontruimen.

Soms de meest voordelige optie

Je huis ontruimen in ruil voor inboedel kan soms de meest voordelige optie zijn. Het voordeel van deze ruilhandel is dat het de eigenaar van het huis ontlast, doordat een bedrijf de taak om het huis te ontruimen op zich neemt. Dit kan vooral nuttig zijn als de eigenaar ver weg woont van het huis of als de eigenaar niet in staat is om de taak zelf uit te voeren. Het kan daarnaast ook een financiële last verlichten als de eigenaar geen andere manier heeft om de inboedel te verkopen of weg te geven.