Er zijn erg veel leuke banen voor mensen die goed zijn met cijfers. Daarom kan het voor deze mensen erg lastig zijn om te kiezen wat voor baan of opleiding zij willen gaan doen. Het is dan ook verstandig om hier goed over na te denken en je eens beter te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die je hebt.

Je kunt er bijvoorbeeld eens over nadenken om accountant te worden. Dit is een leuke en uitdagende functie waarbij je jezelf constant kunt verbeteren. Daarom is het misschien een goed idee om eens te kijken wat je allemaal moet doen om accountant te worden.

Een opleiding tot accountant volgen

Als je graag accountant wilt worden, zijn er een aantal verschillende opleidingen die je kunt volgen. Het is dus aan jou om te beslissen wat voor soort opleiding het best bij je past. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen om een online accountant opleiding te volgen. Dit kan erg handig zijn voor mensen die al een fulltime baan hebben en hierdoor geen tijd hebben om door de weeks hele dagen op school te zitten.

Er zijn verschillende onderwijsinstellingen die opleidingen op HBO-niveau geven in de avonden of via het internet. Daarom is het slim om je eens te verdiepen in de verschillende mogelijkheden die je hebt. Zo ontwikkel je vanzelf een voorkeur voor bepaalde opleidingen. Het is niet zo dat je de opleiding tot accountant enkel op HBO-niveau kunt volgen, het is namelijk ook mogelijk om dit op universitair niveau te doen. Je kunt dus zelf kiezen hoe moeilijk je het jezelf wilt maken. Uiteindelijk zul je met beide opleidingen hetzelfde werk gaan doen, maar met een hogere opleiding heb je natuurlijk een betere basis waardoor je meer kans hebt om eerder een promotie te krijgen.

Welk niveau kun je het best kiezen?

Het kan voor sommige mensen erg lastig zijn om te beslissen welk niveau het best bij ze past wanneer zij een accountant opleiding willen volgen. Als je een VWO-diploma hebt, kun je je zowel op een HBO-opleiding als op een universitaire opleiding inschrijven. Dit kan het lastig maken om te beslissen welke opleiding je gaat doen. Indien je ervoor kiest om een HBO-opleiding te gaan doen, behaal je na het afronden van je opleiding je bachelor accountancy. Je kunt dan direct aan de slag als accountant. Het is ook mogelijk om door te studeren zodat je registeraccountant wordt. Dit is een meer uitdagende opleiding waardoor dit erg lastig kan zijn, maar als je deze hebt afgerond brengt dit veel voordelen met zich mee.

Registeraccountant worden

Als je bij een bedrijf werkt wat zich bezighoudt met accountancy, zul je al het werk wat je hebt verricht uiteindelijk laten aftekenen door een registeraccountant. Deze staat ingeschreven in het register en moet regelmatig trainingen en bijscholingen volgen om ervoor te zorgen dat zijn of haar kennis altijd up-to-date is. De registeraccountant is dan ook de eindverantwoordelijke voor het werk wat wordt aangeleverd bij instanties als de belastingdienst. Als je de opleiding tot accountant hebt gevolgd en je wilt nog doorstuderen, kan dit een mooie manier zijn om dat te doen.