Zelf ijs maken is helemaal niet moeilijk. De enige vraag die rijst is: met of zonder ijsmachine? Hieronder leggen we uit welke ijsmachines er zijn, wat de voordelen van een ijsmachine zijn, welke nadelen ze hebben, welke recepten geschikt zijn voor een dergelijke machine en welke soorten ijs er niet in bereid moeten worden onder eventuele omstandigheden. Ook voor bereiding zonder machine hebben we een eenvoudig basisrecept.
Of het nu romig melk- of roomijs, verfrissend fruitijs, sorbet-, parfait- of light yoghurtijs is, je kunt bijna elk soort ijs zelf maken en vaak heb je helemaal geen ijsmachine nodig, slechts een paar tips en een goed basisrecept. Voor sommigen is het echter de moeite waard om een machine aan te schaffen.
Deze ijsmachinemodellen zijn beschikbaar Als het gaat om ijsmachines, zijn er in principe twee modellen: machines met een compressor en machines zonder.
IJsmachine met compressor
Met een compressormachine kun je bijna je eigen gelateria openen. In zo’n machine wordt de massa tegelijkertijd geroerd en gekoeld. Je kunt het ijs na bereiding direct in de machine eten en hoeft niet meer in de vriezer om af te koelen. Nog een voordeel: je kunt meerdere keren per dag ijs maken. Nadeel: Compressormachines zijn duurder, zwaarder en nemen veel ruimte in beslag in de keuken.
Zonder compressor
Er zijn ook ijsmachines die geen ingebouwde koeling hebben, maar een koelcontainer of een koelblok. Deze elementen moet je goed afkoelen voordat je ijs gaat maken (minimaal 24 uur op de meeste machines) zodat het ijs iets wordt. Het roeren vindt automatisch plaats. Een voordeel: ijsmachines zonder compressor zijn aanzienlijk goedkoper. Nadeel: Je kunt maar één portie ijs per keer maken, dan is het weer tijd om af te koelen.
Daarom is een ijsmachine de moeite waard
Het voordeel van een ijsmachine is dat het ijs constant wordt geroerd en daarbij bevriest. Dit geeft het ijs een romige consistentie en maakt het licht en luchtig. Je hoeft dus niet elke 20 minuten naar de vriezer te lopen en je zelfgemaakte ijs door te roeren. Er zijn ook geen ijskristallen.
Nadelen van ijsmachines IJsmachines zijn niet bepaald goedkoop, en zeker een horeca ijsmachine niet. Ze zijn ook relatief groot en nemen veel ruimte in beslag in je keuken of kast. Als je een machine zonder compressor hebt, zul je de ijsemmer altijd enkele uren moeten invriezen voordat je ijs kunt gaan maken. Er zijn verschillende capaciteiten of containers, afhankelijk van de ijsmachine. Dus als je maar een klein bakje hebt maar voor meerdere personen ijs wilt maken, kan dat een beetje een probleem zijn.