Vertelt u ons eens, waarom nam u ontslag bij uw vorige baan?

Stel, uw baas bij uw vorige baan was een idioot zonder weerga en hij maakte u het leven zuur. Hoewel dit een geldig argument is voor het verlaten van een werkplek, zal u toch iets diplomatischer moeten verzinnen voor uw sollicitatiegesprek. Hoewel het lijkt alsof men geïnteresseerd is in de reden van uw ontslag draait het uiteindelijk meer om hoe u met de vraag omgaat dan de inhoud van uw antwoord. Dat is de manier waarop u de situatie moet bekijken.

Om u uit de nood te helpen als diplomatie niet uw sterkste kant is, heeft Experteer alvast een aantal strategische antwoorden bij mekaar gesprokkeld.

Goede redenen voor ontslag

  • Er was geen progressiemarge in uw vorige baan en u wilt zich net verder ontwikkelen
  • U had goede dingen gehoord over de baan waarvoor u op sollicitatiegesprek komt en zag dat deze positie beschikbaar was
  • U bent klaar voor de volgende stap in uw carrière

Dit zijn allemaal positieve antwoorden in de zin dat er niets negatiefs wordt gezegd over u noch over uw vorige baan. Het getuigt van klasse wanneer men positief spreekt over zijn vroegere werkgever. Wanneer u kwaadspreekt over uw vorige baas of collega’s komt u over als iemand die geen verantwoordelijkheid wil nemen en anderen de schuld wil geven voor het einde van zijn carrière bij het bedrijf.

Redenen voor ontslag die moeilijker zijn, maar nog steeds aanvaardbaar

  • Ik was niet gelukkig in mijn vorige baan
  • Ik had onenigheden met mijn manager/collega’s
  • Ik kon me niet vinden in de cultuur van het bedrijf
  • Mijn contract werd niet vernieuwd

Deze antwoorden kunnen aanleiding geven tot een reeks netelige vragen. Dit zijn allemaal goede redenen om ontslag te nemen, maar men moet rekening houden met de mogelijke gevolgen. Wanneer u volledig eerlijk bent is dit een aanbevelenswaardige karaktereigenschap, maar niet altijd in uw voordeel tijdens een sollicitatiegesprek. Diplomatisch antwoorden wordt verwacht door recruiters en zijn niet verkeerd zolang het niet gaat om regelrechte leugens, en u niet tegenspreekt wat u eerder in het sollicitatiegesprek of op uw cv hebt gezegd.