Kies je stijl

Voor het inrichten van een woonkamer is het belangrijk om vooraf te weten wat de hoofdzakelijke functie is van de woonkamer. Dat klinkt misschien gek maar als er bijvoorbeeld veel feestjes worden gegeven in de woonkamer moet deze hier wel voor ingericht zijn. Dan is het niet zo belangrijk hoe lekker zacht de bank zit en hoeveel kussentjes en dekentjes er op de bank liggen want als het goed is wordt er vooraf gefeest en gedanst in de woonkamer. Wat dan wel weer belangrijk is, is de ruimte om te dansen en genoeg plekken om je drankje neer te kunnen zetten.

Maar natuurlijk is een woonkamer voor de meeste mensen bedoeld om ‘s avonds na het eten lekker op de bank te ploffen en de televisie die op een prachtige tv kast staat, aan te zetten om de favoriete serie te kijken. In die situatie is het zitcomfort van de bank toch wel één van de belangrijkste punten van de woonkamer en ook de hoeveelheid dekentjes kan niet onderschat worden.

De basis moet leuk zijn

Voordat je een woonkamer helemaal gaat personaliseren is het handig om eerst de basis dingen zoals de kleur op de muur, de kasten, de bank, de salontafel en de forteau een goede plek te geven. Let hierbij niet alleen op hoe deze geplaatst zijn naar de televisie toe maar ook hoe je het zo knus mogelijk kan maken voor bijvoorbeeld een keer een filmavond met vrienden. Een goede basis betekent niet alleen maar de kleuren zwart, wit en grijs, ook in de basis kun je al heel goed een kleurenpalet kiezen en hiermee spelen. Ook het neerleggen van een kleed geeft al een goede sfeer van de woonkamer en ook hieruit kan weer inspiratie gehaald worden voor kleuren maar ook voor accessoires.

Geef er een eigen draai aan

Een simpele stijl kan natuurlijk ook mooi staan in een huis maar toch is het altijd wel leuk om een eigen draai eraan te geven. Als de basis staat kunnen de accessoires worden gekocht en neergezet. Fotolijstjes, planten, boeken, speelgoed van de kinderen, lampjes, kaarsjes of een beeldje, alles wat van waarde is voor uzelf kan al een hele leuke draai geven aan een wat simpele kast of plank. Persoonlijke favoriete boeken van u of uw man of kinderen geven ook al weer een klein inkijkje in uw leven. Boeken geven hoe dan ook een persoonlijk tintje aan de woonkamer zonder dat de basis daarmee in het niet valt. Een woonkamer hoeft ook niet helemaal vol te staan met spullen of meubels of lampen maar hier een mooie balans in maken kan een heel rustig maar wel aangename sfeer aan de kamer geven.

Plantjes geven ook kleur

Ook planten geven vaak een hele leuke draai aan een woonkamer. Zeker als de woning bijvoorbeeld is gelegen in het hart van een grote drukke stad als Amsterdam, kunnen planten juist weer een heel aards gevoel geven en echt iets toevoegen aan de stenen muren. Naast planten zelf geeft de kleur groen een kalme maar speelse sfeer aan een woonkamer. Het licht vaak een woonkamer er op, zeker als er is gekozen voor wat donkerdere meubels zoals een grijze bank of stoel en een zwarte salontafel. Zo kan er met verschillende tinten groen, of welke kleur dan ook, worden gespeeld om de woonkamer ook echt een eigen stijl te geven.