Verwarmen met elektriciteit is duur en infraroodverwarming is het niet waard – toch? Het antwoord op deze vraag kun je alleen krijgen door het potentiële verbruik van infraroodverwarming in je eigen vier muren te berekenen.
Verbruik van de infrarood verwarming berekenen: daar gaat het om In een goed geïsoleerd appartement verbruiken infraroodstralers beduidend minder elektriciteit per vierkante meter dan in een slecht geïsoleerd oud gebouw – niet verwonderlijk dus. De berekening houdt daar natuurlijk niet op: je moet goed kijken naar wattage, elektriciteitskosten en de grootte van de kamer.
Wattage: Hoeveel watt per vierkante of kubieke meter?
De meeste rekenmachines die online te vinden zijn, zijn gebaseerd op het aantal vierkante meters van de te verwarmen ruimte. Met betrouwbare informatie van de fabrikant is dit prima voor extra kachels. Voor een preciezere berekening raden we aan om dit uit te voeren in kubieke meters, zeker als je infrarood verwarming als volledige verwarming wilt gebruiken. Juist dan speelt de hoogte van de ruimte een belangrijke rol.
De berekening in vierkante meters vindt u op onze website, zodat u zich de grootte van de ruimte beter kunt voorstellen. Dit is vooral handig als je de infraroodstraler als bijverwarming wilt gebruiken. Uiteindelijk geldt het volgende: hoe nauwkeuriger de waarden, hoe zinvoller het resultaat. Hoeveel watt er nodig is voor een kamer of appartement hangt sterk af van het materiaal en de staat van het gebouw. Deze factoren zijn op hun beurt vaak gebaseerd op de leeftijd van de woning. U kunt de volgende waarden gebruiken als richtlijn voor nieuwe gebouwen:
- Passiefhuis en lage-energiewoning: 20-25 watt/m³
- Nieuwbouw / gasbeton, baksteen of massief hout: 25-30 watt / m³
In een oud gebouw neemt het benodigde wattage toe omdat het gebouw minder gunstige omstandigheden heeft. Een bereik van maar liefst 30 watt/m³ heeft zich bewezen voor diverse bouwvarianten van oude gebouwen. Zoals gezegd zijn deze waarden slechts een eerste richtlijn, onze verbruikscalculator geeft preciezere informatie.
Elektriciteitskosten
Een niet te verwaarlozen voordeel van verwarmen met elektriciteit is dat elektriciteit kan worden verkregen uit hernieuwbare energiebronnen en daarom een duurzamere optie is dan gas of olie – hulpbronnen die niet voor onbepaalde tijd beschikbaar zullen zijn. De elektriciteitsprijzen kunnen echter sterk fluctueren, afhankelijk van de regio en de aanbieder, waardoor de kostenfactor voor elektrische verwarming niet overal hetzelfde is. In Oostenrijk is momenteel 14-23 cent per kilowattuur (kWh) verschuldigd – dus een vergelijking is zeker de moeite waard. Trouwens: met infraroodverwarming kunt u vaak de elektriciteitskosten verlagen door de thermostaat precies in te stellen en met 1-5 ° C te verlagen. Op de lange termijn betekent dit zo’n 6-7 procent besparing per graad Celsius. Daarnaast verbruikt u bij verwarming met infrarood meestal geen stroom per stookuur, maar met tussenpozen. In een gemiddeld tot goed geïsoleerde ruimte is een opwarmfase van 20-30 minuten per uur voldoende. Afhankelijk van uw persoonlijke verwarmingsbehoefte hoeft u niet per se 60 minuten verwarming te verwachten.
Grootte van de kamer
Een veel voorkomende indicatie van wat telt als het standaardvermogen voor infraroodstralers is 300-900 watt voor de gemiddelde woonruimte. Deze beoordeling is echter sterk afhankelijk van het doel waarvoor het verwarmingselement wordt gebruikt. Als bijvoorbeeld een kleine kamer moet worden verwarmd door een extra infraroodpaneel, zit u goed met de onderkant van dit bereik. In een grote ruimte die je alleen met infrarood wilt verwarmen, heb je mogelijk beduidend meer dan 900 watt nodig. Ongeacht de grootte van de ruimte, moet u ook ongeveer 200 watt als buffer berekenen om op elke behoefte voorbereid te zijn.
In grote ruimtes is het aan te raden om meerdere infrarood verwarmingselementen te combineren met een laag wattage. Op deze manier kunnen de hittegolven elkaar aanvullen en een lager verbruik genereren, aangezien geen enkele radiator alleen het volledige vermogen hoeft te leveren.
Een beslissende factor als het gaat om de verwarmingskosten van infraroodverwarming zijn de prestaties. Hier leggen we uit hoe je het wattage zo precies mogelijk kunt beperken en zo de verwachte stookkosten kunt berekenen. Bereken het benodigde verwarmingsvermogen van de infraroodstraler Allereerst: de badkamer is uitgesloten van het volgende voorbeeld. Want in deze ruimte is er een gemiddelde verwarmingsbehoefte van 4°C hoger dan in de woonkamers. Afgezien daarvan kan echter het geschatte verwarmingsvermogen dat in het appartement nodig is, als volgt worden berekend.
Stel dat je 44 m² woonruimte volledig met infrarood wilt verwarmen. Het appartement bevindt zich in een nieuw bakstenen gebouw, de plafonds hebben een standaard hoogte van 2,5 m, dus op basis van de eerste informatie kunnen we uitgaan van ongeveer 30 watt per m³. Bij 110 m³ is er een eis van 3300 watt voor het gehele appartement. Dit verwarmingsvermogen zou over meerdere panelen moeten worden verdeeld en strategisch in het woongedeelte moeten worden geplaatst.
Op dit punt willen we er nogmaals op wijzen dat het bovenstaande geval slechts een theoretisch voorbeeld is van de resulterende kosten. Niet elke ruimte heeft immers dezelfde verwarmingsbehoefte en niet elke ruimte wordt even lang gebruikt. Met dit in gedachten wordt het pas echt interessant: wat betekent dit voor de stookkosten? Verwarmingskosten voor infraroodverwarming berekenen Zodra de aanschaf- en installatiekosten zijn afgerond, worden bij infraroodverwarming alleen nog de elektriciteitskosten gemaakt. “Alleen” is hier natuurlijk relatief – een verkeerd verwarmingsgedrag kan ervoor zorgen dat de elektriciteitsrekening onnodig omhoog schiet. U berekent de kosten in principe in drie stappen:
Stap 1: het wattage per kubieke meter als baseline
Stap 2: de kilowattuur als basis voor de elektriciteitsprijs
Stap 3: de maandelijkse kosten als basis voor de jaarfactuur
Laten we teruggaan naar het voorbeeld hierboven en aannemen dat je een woonkamer wilt verwarmen met 50 m³ (20 m² x 2,5 m plafondhoogte). Dat betekent: 50 m³ x 30 watt = 1500 watt Voor deze ruimte zou dus 1,5 kilowatt stroom nodig zijn. Om de kilowattuur te berekenen, heb je de tijd nodig die per dag of maand wordt verwarmd. Als we aannemen dat er in een koele november 4,5 uur verwarming per dag is – wat voldoende is met goede isolatie – en de maand 31 dagen heeft, resulteert dit in 139,5 h verwarmingsvraag en 209,25 kWh (1,5 KW x 139,5 h). In de laatste stap hoeft u alleen nog maar de maandelijkse kosten te berekenen: 209,25 kWh x 0,22 euro = 46,04 euro
In dit voorbeeld zou ongeveer 46 euro per maand verschuldigd zijn voor verwarming met infrarood. Omdat elektriciteitsprijzen echter sterk kunnen fluctueren, is een verandering naar boven of naar beneden net zo goed mogelijk. Een berekening van de jaarlijkse kosten is daarom slechts gedeeltelijk betrouwbaar. Concluderend kan gesteld worden dat zelfs de beste verwarmingscomputer (nog) het advies ter plaatse niet kan vervangen. Waarden die online worden berekend, kunnen slechts in beperkte mate feiten bevatten zoals slechte isolatie in een oud gebouw, kamers met ongebruikelijke indelingen, enz. Desalniettemin is de calculator voor het verbruik van infraroodstralers een prachtige gelegenheid om kennis te maken met de wereld van infraroodverwarming – misschien staat er al een infrarood hittegolfverwarmingssysteem op u te wachten waar u perfect gelukkig van wordt!