Als je net bent geslaagd en je middelbare school diploma in de pocket hebt, is het tijd om te gaan kijken welke opleiding je wil gaan volgen. Als je een opleiding gaat uitkiezen zijn er een aantal dingen waar je rekening meer moet houden.

Wat zijn de opties?

Het klinkt misschien logisch, maar het is verstandig om eerst eens te kijken wat je opties zijn. Voor welke opleidingen kom je in aanmerking en voor welke niet? Als je je VMBO-tl dimploma op zak hebt kun je gaan kijken naar MBO 4 opleidingen. Er zijn onwijs veel MBO niveau 4 opleidingen waar je uit kunt kiezen. Sommige duren 4 jaar en sommige 3 jaar. Het voordeel is dat je na het afronden van een mbo 4 opleiding zou kunnen doorstromen naar een HBO opleiding. Als je een Havo dimploma of hoger op zak hebt kun je direct kijken naar HBO opleidingen.

Een opleiding keuze maken

Uiteraard is het bij het kiezen van een opleiding belangrijk dat je kijkt naar wat je leuk vindt om te doen en waar je jezelf een lange tijd in ziet werken. Hou je van werken met mensen? Of misschien met dieren? Het zou ook kunnen dat een kantoorbaan toch meer bij jou past. Of misschien ben je creatief en werk je graag met je handen. Dit zijn allemaal dingen waar je over na moet denken. Dit kan erg lastig zijn. Daarom is het aan te raden om een beroepskeuzetest te doen. Er zijn veel gratis opties op het internet te vinden. Wil je een uitgebreider verslag dat wat dieper ingaat op je persoonlijkheid en competenties, dan kun je ook een betaalde test doen. Deze heb je al voor €12. Een beroepskeuze zal niet exact zeggen welke opleiding je moet gaan kiezen, maar zal je wel een duwtje in de juiste richting geven.

Een school keuze maken

Als je een beetje een idee hebt in welke richting je gaat zoeken, ga je kijken naar welke school je toe wilt gaan. Een grote school of juist een kleine. Een school in de stad waar je altijd al hebt willen wonen of juist een school die zich dichtbij je huidige woonplaats bevindt. Dit kan soms een van de moeilijkste keuzes zijn van het hele process. Het is immers de school waar je de komende jaren heel veel tijd zal gaan doorbrengen. Vraag jezelf of je er al klaar voor bent om op kamers te gaan, of dat je liever nog even bij je ouders thuis blijft wonen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat de school die jij kiest wel past bij jou. Om daar achter te komen is het goed om je in de schrijven voor de open dagen van verschillende scholen. Op die maniet kun je even kijken hoe de school eruit ziet, hoe de leraren zijn en of je je er op je plek voelt. Een ander voordeel van het bijwonen van open dagen is dat je een voorproefje krijgt van de inhoudt van de opleidingen.