Onderzoek wijst uit dat je na je 25e levensjaar steeds minder fit wordt. Het klinkt gek, maar ouderdom treedt vanaf dat moment al in! Misschien heb je het zelf al gemerkt als je de dertig gepasseerd bent. Je hebt last van stramme spieren als je uit bed komt, of je voelt je minder energiek dan eerst. Gelukkig kun je zelf heel veel doen om je fit, gezond en soepel te voelen. In dit blog vind je de belangrijkste tips waarmee je snel lekkerder in je vel komt te zitten.

Yoga en ayurveda

Goed eten en genoeg bewegen, dat heb je vast vaker gehoord. Geen zin in meer sporten en gezonder eten? Laat je dan inspireren door de Indiase geneeskunde. Yoga en ayurveda zijn namelijk dé Indiase ingrediënten voor een gezond en lang leven. Volg bijvoorbeeld een dieet op basis van ayurveda en voeg geneeskrachtige kruiden toe, zoals ashwaganda of mucuna pruriens capsules. Met yoga begin je ook eenvoudig. Zoek online eens een yogales voor beginners op of schrijf je in voor een les bij een yogaschool bij jou in de buurt. Je hoeft er helemaal niet soepel voor te zijn om te starten. Die lenigheid komt na verloop van tijd, als je yoga een vast onderdeel maakt van je dag en week.

Mentale gezondheid

Naast je fysieke gezondheid is ook je mentale welzijn belangrijk voor een gezond leven. Daarbij kan beweging ook helpen. Door te sporten maakt je lichaam belangrijke gelukshormonen aan. Pieker je veel? Beweeg dan meer en schrijf je gedachten op of praat met een familielid of vriend. Sowieso is je sociale kring erg belangrijk voor een gezond mentaal evenwicht. Mensen die een betrouwbare en fijne sociale kring hebben, zijn over het algemeen gelukkiger. Ben je regelmatig eenzaam? Zoek je vrienden dan wat meer op of leg nieuwe contacten, bijvoorbeeld bij een sportvereniging. Zo sla je twee vliegen in één klap: je sport meer en je leert nieuwe mensen kennen.

Verminder stress

Ten slotte is stress een grote factor op het gebied van je gezondheid. Te veel stress zorgt ervoor dat je slecht in je vel zit, maar heeft ook invloed op je fysieke gezondheid. Door stress verouder je immers sneller. Zorg daarom voor ontspanning gedurende de dag, maar ook over langere perioden. Neem dus regelmatig een dag vrij, zodat je er weer helemaal tegenaan kunt. Wil je aan de slag met concrete manieren om stress te verlagen? Dan kun je starten met meditatie en ademhalingsoefeningen. Zelfs met een ademhalingsoefening van één minuut, waarbij je tien keer bewust in- en uitademt, behaal je al resultaat!