Misschien heb je er wel eens van gehoord… een sedumdak. Het is een groendak dat is begroeid met sedum. Dit zijn vetplantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Er zijn genoeg verschillende soorten sedum beschikbaar, wel 250 soorten. En als het een paar weken niet regent overleven deze sterke plantjes het ook. Het zijn dus super geschikte plantjes voor op een groendak. Steeds vaker zie je deze plantjes dan ook op daken liggen. Er zijn bedrijven die groene daken aanleggen, zo hoef je dit niet zelf te doen, maar het is natuurlijk ook hartstikke leuk om zelf te doen.

Wat heb je allemaal nodig

Allereerst heb je een aantal materialen nodig om een sedumdak aan te leggen. Denk bijvoorbeeld aan gereedschappen. Als je een sedumdak gaat aanleggen is het heel belangrijk dat je in lagen gaat werken. Al deze lagen zijn al klaar als je een kant en klaar pakket koopt. Gereedschappen zijn wel heel belangrijk als je met deze lagen aan de slag wil gaan. Belangrijke gereedschappen zijn dan: werkhandschoenen, een schaar, een ladder, een hark en een emmer. Veel meer heb je niet nodig voor het aanleggen van een sedumdak. Waarschijnlijk heb je de meeste gereedschappen al in huis. Kijk bij het aanschaffen van het pakket wel of er grind bij inbegrepen zit. Vaak moet je dit nog even los aanschaffen. Dit heb je namelijk nodig om langs de randen en doorvoeren te plaatsen.

Stappen bij het plaatsen van een sedumdak

Het plaatsen van een sedumdak is dus heel simpel. Je kan heel eenvoudig het groendak aanleggen. Als je de stappen goed volgt is het voor iedereen te doen. Allereerst is het belangrijk dat je de bestaande dakbedekking goed schoonmaakt. Doe dit zorgvuldig. Daarna is het van belang om zo nodig een wortelwerende folie op je dak te leggen. Dit is alleen nodig als je dakbedekking niet wortel dicht is. Daarna breng je korf aan op je dak en leg je een strook grind van ongeveer 20 cm rond de korf. Dan kan je beginnen met het echte werk en kan je de verschillende lagen uit het pakket op je dan gaan aanbrengen. Als laatste leg je de laag sedum op je dak. Werk dit netjes af. Als er een randje sedum over je dak heen hangt knip je dit netjes bij. Zorg dat je alle gaten opvult met het overgebleven sedum en zorg dat je de matten nu voldoende water geeft. Zo hechten ze sneller aan het dak en kunnen ze goed inwortelen.

Simpel een groendak aanleggen

Het zelf aanleggen van een sedumdak is dus hartstikke makkelijk om te doen. Het is veel makkelijker dan bijvoorbeeld het zaaien van graszaad. Bovendien heeft een sedumdak ook nog eens hartstikke veel voordelen. Het absorbeert bijvoorbeeld regenwater, zorgt voor een schonere lucht en verlaagt daarnaast ook nog eens de omgevingstemperatuur. Bovendien is een sedumdak ook goed voor de biodiversiteit en verlengt het de levensduur van het dak. Met een sedumdak kan je dus op een makkelijke manier positieve veranderingen doen. En bovendien staat het ook heel leuk zo’n groen dak. Het is helemaal niet moeilijk om zelf aan te leggen. Zeker niet als je alle stappen goed volgt.